Diederik van Hamaland.

Vragen en discussies over middeleeuwse aangelegenheden.
Plaats reactie
ferry3
Forumkoning
Berichten: 526
Lid geworden op: Ma 07 Jun 2004, 11:33
Locatie: Wageningen

Diederik van Hamaland.

Bericht door ferry3 » Ma 18 Aug 2014, 00:31

Zowel op de Genealogische onderzoeksdatabase op deze site als in een artikel over hem op Wikipedia verneem ik over Diederik, zoon van Adela, dat hij vermoord (gesneuveld?) zou zijn bij Uplade (Elten) in 1017.

Wat lijkt zeker over Diederik: (zie op deze site het artikel van Alfred Stern over zijn moeder Adela)
"Volgens de anonieme monnik zou Adela haar oudste zoon Diederik in 1014 vermoord hebben. Een dergelijke moord zou een wel heel vreemde actie zijn, want Adela is te oud om nog kinderen te verwachten uit haar huwelijk met Balderik. Diederik is dus haar enige wereldlijke erfgenaam, omdat haar jongste zoon Meinwerk op jonge leeftijd als 'oblaat' (afgestane zoon) in Halberstadt is geplaatst. De anonieme monnik is de enige die Adela deze moord in de schoenen schuift. Mogelijk heeft de schrijver wel van een moord gehoord, maar het verkeerde slachtoffer genomen. Contemporaine kroniekschrijvers als Alpertus en Thietmar van Merseburg maken er geen woorden aan vuil. Deze moord kan eveneens als kroegpraat gekwalificeerd worden".

Hoe en waar Diederik dan wél aan zijn einde is gekomen wordt hier niet vermeld. Heb ik iets over zijn sneven bij Uplade in 1017 wellicht over het hoofd gezien? Oftewel: wat is de bron van deze bewering?

Henk Wilbrink.

Robert
Forumbaron
Berichten: 12
Lid geworden op: Wo 23 Nov 2011, 10:32

Re: Diederik van Hamaland.

Bericht door Robert » Za 20 Sep 2014, 20:38

Dat Diederik vermoord zou zijn is afkomstig uit de biografie van zijn broer Meinwerk. Dit is echter zeer dubieus en mogelijk heeft de auteur (de anonieme monnik) van de biografie de moord op Wichman (die hij niet noemt) 'verwisselt' met een moord op Diederik. De sterfplaats Uplade komt door dezelfde fout.
Dat Diederik voor 1018 overleden zou zijn is voor zover ik weet afgeleid van de vermelding van Diederik Bavaszoon die gehouden wordt voor zijn kleinzoon.
Dus als je de Vita Meinwerci kent heb je de enige bron die iets vermeldt over een moord op Diederik.

Kees Nieuwenhuijsen
Forumheer
Berichten: 20
Lid geworden op: Ma 24 Jul 2006, 21:59

Re: Diederik van Hamaland.

Bericht door Kees Nieuwenhuijsen » Zo 21 Sep 2014, 10:19

Er is een tweede vermelding in een dodenboek uit Paderborn:

Löffler , Kl. (ed.), Auszüge aus dem Totenbuche des Benediktinerkloster Abdinghof in Paderborn, ZVGA 63-2 (1905) p. 82-109.
p. 91:
Aprilis 7. Theodericus comes frater D. Meynwerci episcopi.

Het 'Zeitschrift für vaterländische Geschichte und Altertumskunde' is te vinden via Google Books.

Het dodenboek bevat namen van de 11e tot de 17e eeuw. Wanneer men is begonnen met het opstellen van dit dodenboek wordt in de uitgave van Löffler niet duidelijk. In elk geval was dit na de stichting van het klooster Abdinghof door Meinwerk in 1015. Of de vermelding van Theodericus ouder of jonger is dan die in de Vita Meinwerci is onbekend. Het is dus niet zeker of de dood van Diederik door de biograaf is bedacht en daarna in het dodenboek is overgenomen, of dat het andersom ligt. Dit alles voor zover ik het kan overzien. Misschien zijn er nieuwere analyses van het dodenboek die hier licht op werpen.

Kees

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast