De Heren van Gennep.

Vragen en discussies over genealogische en andere familiaire aangelegenheden, die niet de genealogische database van deze website betreffen.
ferry3
Forumkoning
Berichten: 526
Lid geworden op: Ma 07 Jun 2004, 11:33
Locatie: Wageningen

De Heren van Gennep.

Bericht door ferry3 » Zo 08 Nov 2015, 23:22

Met het overlijden van prefect Godfried in 1006 was de sterkte "Ganipa" (Genneperhuis) tijdelijk het domein van zijn zoon (NN in de database), door Alpertus een "vadsige domkop en fysiek bijna een wrak" genoemd en daarom onder curatele gesteld door Wichman van Vreden, die met prefectendochter Reinmod was gehuwd.
Dat was allemaal tegen de zin van Balderik die de koning echter kon overhalen de prefectuur aan hem over te dragen. (Balderiks moeder Gerberga was een zuster van de prefect, dus Godfried was zijn oom). Onmiddellijk daarna werd Ganipa door Balderik bezet, wat ongetwijfeld tot wrok leidde bij Wichman. Ondanks de ogenschijnlijke verzoening tussen Wichman en Balderik werd Wichman in 1016 uit de weg geruimd.
Hoelang Balderik tussen 1016 en 1021 nog effectief het bewind voerde over Gennep is niet echt duidelijk.
En evenmin is veel duidelijk over de periode tussen 1021 (sterfjaar van Balderik) en de vestiging van de "Heren van Gennep" op deze locatie.
Van de beroemdste Gennep-telg Norbert weten we dat hij ca. 1080 is geboren. Van zijn vader Heribert van Gennep/ Millen staat 1049 als geboortejaar vermeld. Op diverse genealogische sites spreken gegevens elkaar tegen over diens afkomst.
De goederen van Adela en Balderik zijn verdeeld. Hebben (verre) verwanten kunnen profiteren van deze verwikkelingen of is het Genneperhuis toegevallen aan een geslacht dat hiervoor in deze streken niet gegoed was?

Henk Wilbrink.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast