Pelgrim Sticke (4)

Vragen en discussies over genealogische en andere familiaire aangelegenheden, die niet de genealogische database van deze website betreffen.
Plaats reactie
robla
Forumpaltsgraaf
Berichten: 154
Lid geworden op: Do 07 Sep 2006, 14:03

Pelgrim Sticke (4)

Bericht door robla » Vr 08 Mei 2009, 12:56

Pelgrim Sticke komt in de leenboeken Overijssel en in het TRO (Tijdrekenkundig Register Overijssel) flink wat keren voor, soms ook als Pelgrim Sticke van Diepenheim. Zeker is, dat hij een neef heeft, die Pelgrim van Redamme heet, maar misschien ook wel Pelgrim ten Rede (Overijsselse Lenen).

Verder heeft Pelgrim Sticke wellicht familiaire banden met Arnd van Warmelo, maar ook met Steven van Borculo geheten van Dodingweerde, die immers in 1397 het goed Hornt aan de Nederberg in Neede overdroeg aan het klooster ter Hunnepe overdraagt, welk goed in 1398 Plegrim Sticke en zijn neef Pelgrim van Redamme ook overdragen aan dit klooster, zoals ook in 1398 Arnd van Warmelo dat deed.

Kennelijk bezaten zij allemaal een deel van dit goed, hoewel ik dat niet met zekerheid kan zeggen. Wel wil ik daarbij nog even referen aan een andere post over Arnd Sticke van Lichtenhorst, die wellicht ook 'iets' had met de heren van Borculo geheten van Dodingweerde.

Van Arnd van Warmelo is zeker nog te melden, dat hij ook borgman was te Diepenheim.

In 1409 herhalen de 4 zoons van Pelgrim Sticke: Arnd, Berend, Johan en Pelgrim Sticke deze overdracht aan ter Hunnepe nog eens een keer.

In het TRO komt Pelgrim Sticke regelmatig voor vanwege allerlei procedures van financiele aard. In een bepaalde periode lijkt dat erg in zwang te zijn geweest in Overijssel (1380-1420), waarna dat weer wat afzwakte. Het zal één of andere vorm zijn geweest van speculatie, waarin je soms iets won, en soms iets verloor. Gezien de latere financiele welstand van deze tak Sticke zal dat hier vooral winst hebben opgeleverd.

Pelgrim Sticke zal wel getrouwd zijn geweest voor 1385 met Hillegonde van Kuinre (heer Johansdochter, daarover meer in een andere bijdrage), want vanaf dat jaar zien we hem vaak vertegenwoordigd worden door Hillegonde's broer, Johan van Kuinre heer Johanszoon. Maar hoeveel eerder dan 1385 dit huwelijk plaats vond, is niet duidelijk te krijgen: vader Johan van Kuinre, ridder, was waarschijnlijk in 1355/60 al getrouwd.

De oudste zoon van Pelgrim Sticke is een beetje een vreemde eend, want al in 1405 is er die vermelding van Gelmer Sticke alias van Apeldoorn, die toch ergens doet vermoeden, dat hij een zoon was van Arnd Sticke Pelgrimszoon met Soete van Apeldoorn (Jacobsdochter met Hillegonda Splithof, Gelmer Splithof's dochter).

Bij fol 57 ligt een memorandum van 13 september 1405 met de volgende tekst : "Item decima Engelberting in Haslo actu possidet Swederus de Overhagen, quam quondam dominus Florencius de Jutfais, prepositus Aldensalensis, dedit in feodum secundum modum ut sequitur : Bernhardus de Vlederinge tenet jure omagii decimam domus Engelbertinck in Haslo et trium domorum in Hatler decimas. Et ad presens sunt decime trium domorum in Hatler prescripte concesse Ghelmer Sticke alias de Apeldoern, qui jure omagii debent teneri juxta tenorem antiquorum registrorum. Deinde tempore Winaldi de Twicklo, prepositi Aldensalensis, per cessionem et resignacionem Bernardi de Vlederinge decime Engelbertinck in Haslo prescripte concesse sunt Coep Dalsche. Anno millesimo 400 quinto, Dominica post Nativitatis Beate Marie, hora missarum. Presentibus Godekino de Moylike et Johanne Wonder".

Maar dat zou betekenen, dat Arnd Sticke Pelgrimszoon en Soete van Apeldoorn al voor 1390 zijn getrouwd, want een handelingsbekwame zoon in 1405...

En dat zou weer betekenen, dat Arnd Sticke Pelgrimszoon geboren zal zijn voor 1375. Even opvallend is het, dat er van deze Arnd Sticke Pelgrimszoon een zegel bekend is uit 1409, waarin hij dus optreedt met zijn drie broers, zie boven), dat afwijkend is van het 'normale' Sticke-wapenzegel.

Van der Loo trekt daaruit de conclusie dat Arnd Sticke Pelgrimszoon geboren is uit een eerder huwelijk van zijn vader. Ik heb nog even overwogen of hij wellicht een bastaardzoon kan zijn geweest, maar daarvoor krijgt hij toch teveel lenen overgedragen, na de dood van zijn vader Pelgrim.

Arnd Stricke Pelgrimszoon overleed overigens in 1433, want dan ontvangt zijn zoon Gelmer Sticke het goed 'die Maet' bij Diepenheim, die dat echter vrijwel direct overdraagt op zijn oom Bernd Sticke (Gelmer Sticke overlijdt zelf pas in 1457).

Als dan Pelgrim Sticke in 1407 sterft, leeft zijn vrouw Hillegonde van Kuinre nog, en zij leefde nog steeds in 1431:

In een leenmannenlijst uit 1431 wordt als leenman van St. Lebuinus genoemd:
Johan Sticke. Huldeman is zijn moder !

In 1434 is zij zeker dood, want dan wordt Johan Sticke beleend na het overlijden van zijn moeder Hillegondt van Kuinre, dochter van Johan van Kuinre.
Dat betekent, dat zij vrij oud is geworden... Als zij geboren is rond 1360 dan nog is zij ouder dan 70 geworden, maar kan dan niet goed de moeder zijn geweest van Arnd Sticke.

Na de dood van hun vader hebben de zoons op Diepenheim gewoond, behalve misschien Arnd Sticke, want die is vermoedelijk naar de omgeving van Deventer getrokken. Daar wordt in 1402 als burger ingeschreven Arnd Sticke, maar door van der Loo wordt hij gezien als de oude Arnd Sticke van Diepenheim. Mij lijkt echter, dat Arnd Sticke jr. daar meer te zoeken had, vanwege zijn schoonfamilie.

In de periode na 1410 zijn er een aantal vermeldingen van zowel Bernd Sticke als Johan Sticke, die dan telkens Bernd van Diepenem en Johan van Diepenem genoemd worden.

De voornaam Bernd Sticke heeft ook gezorgd voor de nodige speculaties, vooral omdat er in 1385 een Bernd Sticke/Stecke woonde in Wesel, die misschien wat later (1399-1411) voorkwam als Bernd Sticke 'ijn der scolen', en bovendien in 1400 Sticken van Diipenem' een glas wijn drinkt in Wesel met Henric Stecke.

Hoe verleidelijk het ook is, op grond van deze ene vermelding mogen geen voorbarige conclusies worden getrokken. Daarnaast is het onduidelijk óf en zoja, wélke familieband er bestond tussen Hendrik Stecke en Bernard Sticke/Stecke in Wesel.

Maar het is niet onmogelijk, dat Pelgrim Sticke v Diepenem zijn oom, dan wel Arnd Sticke van Diepenem zijn broer Hendrik Stecke daar heeft bezocht.

robla
Forumpaltsgraaf
Berichten: 154
Lid geworden op: Do 07 Sep 2006, 14:03

Re: Pelgrim Sticke (4)

Bericht door robla » Za 09 Mei 2009, 08:55

In de periode na 1410 zijn er een aantal vermeldingen van zowel Bernd Sticke als Johan Sticke, die dan telkens Bernd van Diepenem en Johan van Diepenem genoemd worden.
Hier ligt misschien een valkuil op de loer. Ik schrijf hier dat Bernd Sticke (en Johan Sticke) ook wel eens Bernd van Diepenhem werd genoemd. Ik ben daarom ook aandacht gaan geven aan vermeldingen 'van Diepenem' en die komen in de maandrekeningen Zwolle en de Zwolse Regesten van Berkenvelder, een aantal keren voor:

Maandrekeningen Zwolle:
1399 Berend van Diepenheim
1411 Berend van Diepenhem
1420 Berend van Diepenhem met anderen naar Utrecht
1426 Henneken van Diepenhem
1426 Gheert van Diepenhem
1426 Johan van Diepenhem
1430 Henric van Diepenhem
1432 Gheert van Diepenhem
1432 Johan van Diepenhem
1446 Mette van Diepenhem
1448 Geerd van Diepenhem

Zwolse Regesten 1400-1424:
1399, 1403, 1406, 1410 Henricus van Dyepenhem, vicaris-generaal, scholaster te Deventer

1438-1446
Gheert van Diepenhem 3 verm.
(1438 Geerd van Diepenhem met Alijt, zijn vrouw, 1446 Geerd van Diepenheim met Mette, zijn vrouw)

Johan van Diepenhem 1 verm. in 1438

1459 Aernt van Diepenhem, Femme zijn vrouw, Johanna, weduwe van Johan van Diepenhem, moeder van Aernt van Diepenhem.... en iets verder ....het geschil tussen Aernt van Diepenhem en Bette (van Diepenhem) vrouw van Evert Schetken, zijn zuster, inzake het erf Luttike Stocket, geerfd van hun vader Johan (van Diepenhem)

Omdat er waarschijnlijk van hen zegels bekend zijn, zal ik nog eens moeten nakijken, welk zegel zij gebruikten.

Ik kreeg zelf de indruk, dat zij mogelijk 'Sticke' waren, ook vanwege hun voornamen: Bernd Sticke had bijv. een bekende zoon Geerd Sticke, en ook de voornamen Arnd en Johan worden bij Sticke veel gebruikt, maar het is toch beslist nog niet zeker, dat zij tot de familie Sticke horen. Maar met name het stukje over Arnd van Diepenem met zijn vader Johan en moeder Johanna zorgen voor flinke twijfel of zij 'Sticke' zijn.

Onderzoek naar hun zegel zal dit nader moeten uitwijzen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast