Vlaardingen in de 11e eeuw: Ad Flaridingun

Hier kunnen mededelingen over verschenen of gevonden publicaties worden geplaatst. Hier kan niet op worden gereageerd.
Plaats reactie
ferry3
Forumkoning
Berichten: 526
Lid geworden op: Ma 07 Jun 2004, 11:33
Locatie: Wageningen

Vlaardingen in de 11e eeuw: Ad Flaridingun

Bericht door ferry3 » Vr 06 Apr 2012, 19:17

Een nieuw boek van Kees Nieuwenhuijsen en Tim de Ridder:

http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=% ... YYcGar7XgA

Zie in dit verband o.a. ook een bijdrage van Kees op het forum:

Dirk Bavenzoon (Bavo)
door Kees Nieuwenhuijsen » Ma Jul 24, 2006 9:03 pm

"In verband met onderzoek naar de slag bij Vlaardingen in 1018 ben ik op zoek naar informatie over Dirk Bavenzoon (Bavo) en zijn familie".

Etc.

Henk.

ferry3
Forumkoning
Berichten: 526
Lid geworden op: Ma 07 Jun 2004, 11:33
Locatie: Wageningen

Re: Vlaardingen in de 11e eeuw: Ad Flaridingun

Bericht door ferry3 » Do 26 Apr 2012, 19:23

Met name de omstreden Albert Delahaye heeft zo z'n eigen visie op de gebeurtenissen rond 1018:

http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=f ... zyugeAwtLQ

Daaruit een klein uittreksel:

18. Het voorval te Flaridingun is opgeblazen tot een Slag bij Vlaardingen 1018 / Kees Nieuwenhuijsen.
Vergelijk :
«In zijn kroniek van bijna driehonderdvijftig jaar later noemde Johannes de Beke – die zich baseerde op vroegere geschriften waaraan hij zo zijn eigen kleur gaf – de veldslag ‘een groot oorloech’ en een ‘bloedich strijt’. Er sneuvelden liefst ‘drie legioenen’. Dat kwam volgens de ene deskundige neer op negenhonderd, volgens de andere op drieduizend doden. Ter vergelijking : tijdens de grote, bloedige strijd in de meidagen van 1940 kreeg het Nederlandse leger bij de Grebbelinie minder dan vierhonderd doden te betreuren. Zou het in 1018 dan zo veel erger zijn geweest? Het heeft er meer van weg dat De Beke’s kroniek een typerend voorbeeld is van de middeleeuwse militaire cultuur van systematische overdrijving. Wat niet meer was geweest dan een schermutseling of vechtpartij stond toen algauw te boek als veldslag.»
«Vlaardingen? Destijds kon op zijn best een enkeling weten waar die vlek lag – als die al bestond. De kroniekmatige beschrijving van het gevechtsterrein was zo onbestemd dat volgens sommige geschiedschrijvers de slag zelfs ten zuiden van de rivier, bij het latere Dordrecht, was geleverd. Tegenwoordig spreekt men dan ook liever van de slag bij de Merwede omdat de juiste plaats nu eenmaal onbekend is. Vlaardingen was toen in geen geval méér dan op z’n best een petieterig gehuchtje dat, afgezien van wat keuterboeren, een schamel onderkomen bood aan een handvol schaapherders en een ongeregeld troepje vis- en wildstropers.»
(Roverhoofdman Dirk III. – In : 1000 jaar vaderlandse geschiedenis / Peter W. Klein. – Amsterdam : Uitgeverij Balans, 2004. – 222 p. – (In vogelvlucht). – p. 35 en 38).

Kees Nieuwenhuijsen
Forumheer
Berichten: 20
Lid geworden op: Ma 24 Jul 2006, 21:59

Re: Vlaardingen in de 11e eeuw: Ad Flaridingun

Bericht door Kees Nieuwenhuijsen » Zo 06 Mei 2012, 14:21

Delahaye had een eigen visie op veel zaken en kennelijk ook op de gebeurtenissen in 1018. In het boek ‘Ad Flaridingun’ gaan we daar niet op in maar houden we ons bij de teksten die in de middeleeuwen zijn geschreven.

Het uittreksel komt overigens niet van Delahaye, maar van emeritus hoogleraar P. Klein. In een artikel uit 2004 gaat hij in op de aantallen strijders tijdens het gevecht in 1018. De verschillende middeleeuwse bronnen geven op dat punt verschillende informatie, en Klein stelt terecht dat er weleens werd overdreven. Dat neemt niet weg dat de Slag bij Vlaardingen een belangrijke historische gebeurtenis was. Dat concludeert ook Klein (“In militair opzicht is Holland toen en daar geboren”), echter dat deel van het artikel is in genoemde website niet opgenomen.
Voor een compleet overzicht van de bronnen moet je het boek ‘Ad Flaridingun’ lezen, en als aanvulling daarop (voor de aantallen strijders) mijn artikel over de Slag bij Vlaardingen: http://www.keesn.nl/vlaard
Verder doet professor Klein het voorkomen of de nederzetting Vlaardingen in 1018 niets voorstelde. Dat is niet terecht. In tal van geschreven bronnen uit de elfde eeuw wordt de plaats vermeld. Klein had kunnen weten van de belangwekkende archeologische vondsten in Vlaardingen, die twee jaar voor het verschijnen van zijn bundel werden gedaan: in het centrum van de stad werd een groot elfde-eeuws grafveld gevonden. Analyse van het botmateriaal wees uit dat de personen die daar begraven waren goed doorvoed waren, en dus bepaald geen schamele “schaapherders en een ongeregeld troepje vis- en wildstropers “.
De suggestie dat de Slag van 29 juli 1018 niet in of direct bij Vlaardingen heeft plaatsgevonden maar bij Dordrecht is al lang weerlegd. Ik snap niet waarom Klein dit idee - geheel zonder onderbouwing - weer van stal haalt. Ook hier geldt dat je, voor een compleet en correct beeld, het bronnenboek ‘Ad Flaridingun’ moet lezen.

Kees Nieuwenhuijsen

ferry3
Forumkoning
Berichten: 526
Lid geworden op: Ma 07 Jun 2004, 11:33
Locatie: Wageningen

Re: Vlaardingen in de 11e eeuw: Ad Flaridingun

Bericht door ferry3 » Do 17 Okt 2013, 01:24

Dit leek me een aardige aanvulling op dit topic:

VLAARDINGEN - De deuren van het archeologisch depot van Helinium gaan aanstaande zaterdag open om de Vlaardingers kennis te laten maken met alles wat te maken heeft met het thema ‘Vorst en Volk’.

https://www.google.com/url?q=http://www ... HzosEpq_1Q

ferry3
Forumkoning
Berichten: 526
Lid geworden op: Ma 07 Jun 2004, 11:33
Locatie: Wageningen

Vlaardingen al migrantenstad in jaar 1000.

Bericht door ferry3 » Do 22 Mei 2014, 14:44

Uit De Telegraaf van 19 mei 2014:

Vlaardingen was rond het jaar 1000 waarschijnlijk al een immigrantenstad. Dat concluderen archeologen na onderzoek op skeletten van 26 mensen die in 2002 in Vlaardingen zijn opgegraven. Twaalf van hen komen niet uit Vlaardingen, denken de archeologen. Waar ze dan wel vandaan komen, is niet met 100 procent zekerheid te zeggen, maar de kans is groot dat het Engelsen waren.

„Voor het eerst hebben we met archeologisch onderzoek aan kunnen tonen dat er zo lang geleden al immigratie was naar Nederland. Dat is best bijzonder”, vertelde Vlaardings stadsarcheoloog Tim de Ridder maandag. Hij acht de kans niet groot dat het om een groep reizigers ging die overleden is in Vlaardingen. „Er zaten ook vrouwen en kinderen bij. Dat maakt de theorie van een vestiging in Vlaardingen toch aannemelijker.”
Door zogeheten isotopenonderzoek aan de botten kunnen onderzoekers vaststellen waar iemand tijdens zijn leven gewoond heeft. Ze kijken dan naar stoffen als zuurstof, koolstof, stikstof en strontium. Iedereen heeft die stoffen in zijn lijf, maar afhankelijk van waar iemand gewoond heeft, verschilt de verhouding ervan.
Buitenlanders
Volgens De Ridder tonen de nieuwe bevindingen maar weer eens aan dat Nederland een echt immigrantenland is. „Je hoort mensen weleens zeggen dat ze geen zin hebben in al die buitenlanders, maar ze vergeten dan dat migratie van alle tijden is en dat Nederland groot is geworden dankzij immigranten. Wij zijn allemaal van gemengde afkomst.”
De oude Vlaardingers werden in 2002 opgegraven in het 'Gat in de Markt' in de binnenstad. Ze zijn daar tussen 1000 en 1050 begraven. Het DNA is al die jaren intact gebleven.

ferry3
Forumkoning
Berichten: 526
Lid geworden op: Ma 07 Jun 2004, 11:33
Locatie: Wageningen

Re: Vlaardingen in de 11e eeuw: Ad Flaridingun

Bericht door ferry3 » Di 08 Dec 2015, 00:23

De link in het openingsartikel werkt niet meer, vandaar:

http://www.geschiedenisvanvlaardingen.n ... elfde-eeuw

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast