De Graafschap in de Middeleeuwen

Zoek

Forum

Hunneschans bij Udd...
 
Meldingen
Alles wissen

Hunneschans bij Uddel

4 Berichten
1 Gebruikers
0 Reactions
2,864 Bekeken
Berichten: 520
Forumkoning
Topic starter
 

In AbsoluteFigures.nl Nieuwsbrief Kastelen aandacht voor de Hunneschans bij Uddel:

http://clicks.aweber.com/y/ct/?l=8VVQg&m=Jgifn9iTyVy_bW&b=WeNp64dBHa9S0jgDZqGMow

Is herijking van de definitie noodzakelijk?

"De Hunneschans bij Uddel is zeker geen kasteel", zo begint de schrijver.

De formulering roept de vraag op of "hoogteversterkingen" zoals de Duno en de wal op de Heimenberg dan géén vroege kastelen waren.
Beide constructies worden rond het jaar 1000 in verband gebracht met Adela van Hamaland. Zij en haar voorgangers zullen het noodzakelijk hebben geacht de bezittingen te kunnen beschermen. Ook van de op het forum besproken Hamelandse burcht in Appel: ( http://www.graafschap-middeleeuwen.nl/forum2/viewtopic.php?f=2&t=666 )
mag worden aangenomen dat deze- zeker in geval van nood- een veilig onderdak c.q. uitvalsbasis voor de bouwheer of eigenaar kan zijn geweest, vooral in die gevallen dat derden een begerig oog op de ijzerwinning dan wel op het grondgebied hadden laten vallen. Veel latere kastelen kenden ook geen permanente bewoning door de eigenaar en werden bewaakt door een kleine bezetting.
NB: De Hunneschans ligt dicht bij de wal in Appel en bij de niet verder onderzochte wal in het Wilbrinkbos bij Voorthuizen en vormt met die twee mogelijk een linie.

Henk.

 
Geplaatst : 11/04/2012 1:41 pm
Berichten: 520
Forumkoning
Topic starter
 

Vandaag onder "Publicaties" een link geplaatst naar het boek "Kleine Burgenkunde" van Michael Losse.

http://clicks.aweber.com/y/ct/?l=8VVQg&m=IfO7_.QgjVy_bW&b=aRG9t6GSJPye8ZzYtvouWA

Daarin valt o.m. 't volgende te lezen"

De 'Kleine Burgenkunde' werd geschreven volgens de jongste opvattingen met betrekking tot de ontwikkeling van kastelen. Enkele van de meest opvallende nieuwe inzichten betreffen de (ring)walburgen. Vele uit de achtste tot de tiende eeuw daterende walburgen zijn zeker, volgens de auteur, als 'Burg' (burcht, kasteel) te beschouwen. Vaak waren de hout/aarde versterkingen gestabiliseerd door houten posten of steenconstructies. Maar er zijn meer kenmerken, die er op wijzen dat walburgen vaak meer waren dan eenvoudige vluchtburgen.

 
Geplaatst : 10/10/2012 1:08 pm
Berichten: 520
Forumkoning
Topic starter
 

Zie ook:

http://www.graafschap-middeleeuwen.nl/forum2/viewtopic.php?f=2&t=806

 
Geplaatst : 16/10/2012 3:59 am
Berichten: 520
Forumkoning
Topic starter
 

Uddel leeft mee met opgraving.

http://www.nieuwsbladdeband.nl/lokaal/uddel_leeft_mee_met_opgravinguddel__spannend_is_het_wat_wordt_er_allemaal_in_de_eeuwenoude_grond_g_2506302.html&ct=ga&cd=NDUxMDg4MjYzMjk2Njc2MDcyOA&cad=CAEYAQ&usg=AFQjCNH1GyuJ8Rccx29ub6hJKbUOYm4_S g"> http://www.google.com/url?q=http://www.nieuwsbladdeband.nl/lokaal/uddel_leeft_mee_met_opgravinguddel__spannend_is_het_wat_wordt_er_allemaal_in_de_eeuwenoude_grond_g_2506302.html&ct=ga&cd=NDUxMDg4MjYzMjk2Njc2MDcyOA&cad=CAEYAQ&usg=AFQjCNH1GyuJ8Rccx29ub6hJKbUOYm4_Sg

“Er zijn al heel wat kleinere vondsten gedaan. In ieder geval potscherven en veel ijzerslakken”. Janneke Zuyderwyk: “Dat betekent dat hier waarschijnlijk een vorm van ijzerindustrie is geweest. Wat we vinden in die delen die nu afgegraven zijn, dateert uit de periode rond 700 na Christus”. En dat de naam Uttiloch in 792 na Chr. voor het eerst voorkwam in officiële documenten weten we intussen allemaal. Het boek Uttiloch, Utteld, Uddel geeft hierover uitgebreide informatie.

De schans bij het Uddelermeer wordt regelmatig in verband gebracht met de (bescherming van) ijzerwinning in deze omgeving.

 
Geplaatst : 14/08/2013 1:25 am
Deel: