De Graafschap in de Middeleeuwen

Zoek

Forum

van Middachten
 
Meldingen
Alles wissen

van Middachten

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Reactions
2,437 Bekeken
Berichten: 144
Forumaartsbisschop
Topic starter
 

Ik wilde maar eens een open deur intrappen over de voorouders van één van de laatste heren van Middachten.

Dat was Hendrik van Middachten, die in 1534 wordt beleend door de graaf van Gelre met het huis Middachten, dat hem was aanbestorven na de dood van Thonis van Middachten.
en van Hendrik is er nog een acte bekend uit 1536, waarin hij beleend wordt met het goed Wolffstegen bij Ellinchem, en het goed de Emer bij Brummen, waarmee zijn grootvader Arndt van Middachten het laatst
beleend was. Zijn vader Thonis van Middachten had die goederen zijn leven lang bezeten, maar er geen belening voor gevraagd.

Dit stuk vertelt ons daarmee, dat Thonis van Middachten, vader van Hendrik, een zoon was van ridder Arndt van Middachten,
die kort voor 1500 overleed.

Dat lijkt allemaal volstrekt helder, maar er is toch een beetje een probleem, omdat Thonis van Middachten nergens zoon wordt genoemd,
in welk stuk dan ook, van ridder Arndt van Middachten en zijn vrouw Belie van Wilp. Wel zien we in 1501 Anthonis van Middachten beleend worden met het huis Middachten en toebehoren,
dat hem was aanbestorven van Arndt van Middachten en onder voorbehoud van de tucht van weduwe Belie van Wilp.

Iets eerder in November 1500 was er een maaggescheid tussen Belie van Wilp en Anthonis van Middachten, waarvan de inhoud mij niet verder bekend is, maar dat ongetwijfeld inhoudt, dat Anthnis van Middachten als erfgenaam van ridder Arndt werd bestempeld. Nergens echter wordt Anthonis een zoon genoemd van ridder Arndt, integendeel....

Uit allerlei stukken in de periode 1498-1505 is te zien, dat Antonis van Middachten een oomzegger was van ridder Arndt van Middachten, bijvoorbeeld in 1502 staat dat er letterlijk. In 1498 zien we de eerste vermelding van Anthonis van Middachten, en dan spreekt hij over zijn moeder Walburg (de weduwe van Herman van Miuddachten), en in 1501 en 1502 zien we dat hij nog een aantal schulden int, die nog verschuldigd waren aan Herman van Middachten. Bovendien zien we in 1501 nog, dat de non Jutte van Middachten mede-erfgenaam wordt genoemd van Arndt van Middachten.

Deze Jutte van Middachten was duidelijk een dochter van Herman van Middachten en Walburg van Diepenbroek...

Uit alles blijkt m.i. duidelijk, dat er maar één Anthonis van Middachten was, en dat hij de volgende heer van Middachten werd, en dat hij een zoon was van Herman van Middachten en Walburg van Diepenbroeck.
Eerdere stukken laten inderdaad een Herman van Middachten zien, die broer wordt genoemd van Arndt van Middachten, bijv. in 1458

Dan is er een oorkonde, waarin Johan, Evert en Johan van Middachten, broers, bekennen aan hun broer Arndt van Middachten te hebben overgedragen alle goederen van hun vader Johan van Middachten. Daarbij aanwezig Herman van Middachten, als broeder. Ook in 1459 zien we de broers ridder Arndt v. M. en Herman van Middachten genoemd worden.

In 1467 is er vervolgens een maaggescheid tussen Arndt van Middachten enerzijds, en de broers Johan, Evert en Johan van Middachten. Uit deze gegevens valt op te maken, dat Arndt en Herman van Middachten hoogstwaarschijnlijk uit een andere moeder geboren zijn dan hun halfbroers Johan, Evert en Johan. Was dat niet het geval, dan zou toch zeker Herman van Middachten mee hebben gedaan in dit maaggescheid.

De drie broers zijn daarmee kinderen van Johan van Middachten en Margaretha van Baeck, maar Arndt en Herman van Middachten hadden een andere moeder, maar onbekend is het uit welke familie zij stamde.
Hun vader Johan van Middachten overleed vóór 1453, omdat dan al een maaggescheid werd opgesteld tussen Arndt en Evert van Middachten, broers, en daarin staat dan : dat Arndt aan Evert zal geven 10 oude schilden, zolang Evert''s moeder leeft !

Dit bevestigt nog eens, dat Arndt uit een andere moeder werd geboren. In één van de rode Adelsboekjes staat een soort lijst, waarin gezegd wordt, dat Johan van Middachten in 1ste huwelijk getrouwd was met een dochter uit het huis Wachtendonck, maar op welke grond dat gezegd wordt, blijft zoals gewoonlijk in die adelsboekjes ongenoemd.

Het is nog wel van belang om zeker te weten, dat Margaretha van Baeck inderdaad de moeder was van de broers Johan, Evert en Johan van Middachten (en niet van Arndt). Gelukkig is daar een stuk van bekend:
in 1487 is er een scheiding tussen Johan van Middachten enerzijds en Henrik van Hekeren anderzijds vanwege de dood van respectievelijk zijn moeder en zijn vrouw. Hendrik van Hekeren was dus de 2de echtgenoot van Margaretha van Baeck, en in datzelfde stuk wordt ook de nalatenschap van Johan's broers, Johan en Evert genoemd.

Het is nu een aardige vraag of hun vader Johan van Middachten ook heer is geweest van Middachten. Ik heb de indruk, dat hij dat nooit is geweest. Ergens rond 1445 (misschien zelfs iets eerder) stierf Hendrik heer van Middachten, die getrouwd was met Joanna van Arnhem. Na de dood van Hendrik was zijn enige (nog ?) levende erfgenaam, zijn dochter Elsabe v Middachten. Zij was toen al getrouwd met Johan van Raesfelt. die in 1451 al dood was. In 1461 droeg Elsabe vrouwe van Middachten de borg en toebehoren van Middachten op aan haar neef ridder Arndt van Middachten.

In 1464 spreekt Arndt van Middachten zelf over goederen die hem waren aangekomen van zijn nicht Elsabe. Zij waren dus neef en nicht, en dat klopt ook met andere stukken:

Hendrik van Middachten wordt in de periode voor 1440 herhaaldelijk genoemd met zijn broers Frederik, Johan en Arndt van Middachten, te beginnen rond 1400. Hendrik, die in 1400 al ridder was, maakt dan afspraken met zijn broers over 'de erfenis' vanwege hun ouders Evert van Steenre en Aerndje van Wachtendonck.
Uit het feit, dat Hendrik van Middachten in 1400 al ridder is, mogen we de conclusie trekken, dat hij geboren is voor 1382, en hij is zelfs al eerder geboren, want in 1379 lezen we, dat Hendrik van Middachten van de vrouwe van Middachten, vrouwe Elsabe [van Keppel] haar neef, zoon van Evert van Steenre en aan Aernd, haar nicht, 14 mark opdraagt, die de stad Lochum haar schuldig is.

Het is wat onduidelijk wie die nicht Aernd precies is.... Was zij ook een dochter van Evert van Steenre (wiens huwelijk met Arndje van Wachtendonck al voor 1364 gedocumeteerd is), of spreekt zij daar over Arndje van Wachtendonck als zijnde haar 'nicht'?

Hoe dan ook: Hendrik van Middachten werd al in 1379 genoemd en was kennelijk voorbestemd als erfgenaam van de vrouwe van Middachten. Elsabe van Keppel stierf in elk geval voor 1382, en zij was toen al sinds 1357 weduwe van Hendrik van Middachten. Hun huwelijk bleef kinderloos, dus werd gezocht naar de meest nabije erfgenaam. Gedacht wordt, dat Evert van Steenre een zoon was van een Middachten-moeder.

Aanvullingen worden weer op prijs gesteld, met name als iemand iets heeft over de 1ste vrouw van Johan van Middachten. Omdat Johan's moeder ook een Wachtendonck was, lijkt het wat lastig dat hij zelf ook een Wachtendonck trouwde.

met vriendelijke groet
Ronald Blancke

 
Geplaatst : 01/02/2011 4:23 pm
Deel: